od Eva Bučková 23.10.2017 o 15:00

Účastníkov súťaže Kuchár Zemplína hodnotili svetoví kuchári

Pred pár dňami sa v Michalovciach, konala už po 5. krát súťaž pod názvom Kuchár Zemplína. Organizuje ju SOŠ obchodu a služieb Michalovce.



Špecialitou tohtoročnej súťaže Kuchár Zemplína bola aj príprava tradičného kvásku a pečenie chleba. Súčasné štatistiky totiž hovoria, že spotreba chleba na svete klesá. David Mizon z Anglicka si však myslí, že ide len o „módnu záležitosť“: „Podľa môjho názoru ide len o akúsi módnu zmenu, ktorá je výhodou pre obchodníkov, pretože môžu ľuďom ponúknuť náhradu chleba, iné mnohokrát drahšie výrobky.“ A doplnil: „ Chlieb poznajú a jedia ľudia na celom svete po tisícročia. U nás v Anglicku je to skôr sendvičový chlieb, v Nemecku jedia chlieb ako prílohu ale napríklad v krajinách ako Tunisko je chlieb hlavným jedlom dňa.“



Témou tohoročnej súťaže bola regionálna gastronómia. V každom jedle musel byť použitý produkt Syrárne Bel Slovensko alebo víno z oblasti Tibava. Súťažiaci mohli počas súťažného varenia komunikovať len s jedným porotcom, aby sa predišlo špekuláciám o manipulácii súťaže.





Na stoloch nechýbali ani ukážky nádherných sladkých a slaných tort, chuťoviek a iných špecialít. Zaujímavé boli aj ukážky profesionálnych kuchárov, ktorí si mali z „debničky“ vybrať niekoľko surovín a navariť z nich rýchlo, chutne a lákavo.







Majster spomínanej školy, Juraj Balombini, ktorý sem každoročne dotiahne špičkových kuchárov a pekárov priznáva, že to nie je jednoduché, aby sem do Michaloviec – „na kraj sveta“ prišli: „Je to o dlhoročných priateľstvách a kontaktoch. Veď títo kuchári nepôjdu ani na súťaž do Bratislavy, nie to na východ. Ale nám sa to darí a veľmi ma to teší, že práve naša súťaž má takúto vysokú úroveň aj vďaka medzinárodnej účasti svetových kuchárov“.



„Už tradíciou je, že do poroty zasadajú špičkoví kuchári, medzi nimi aj Daniel Ayton z Anglicka, ktorý má výsadné právo variť pre Jej Veličenstvo kráľovnú Alžbetu II. a jej hostí“, prezradil nám riaditeľ SOŠ obchodu a služieb, Miroslav Sivý.



Medzinárodná porota, ktorá hodnotila chuť jedla, kreativitu, ekonomiku a hospodárnosť, správnosť technologických postupov, ako aj hygienu pracoviska, bola zložená aj z ďalších významných kuchárskych osobností: Poliaka Krzysztofa Gawlika, ktorý v roku 2015 získal titul "svetový šéfkuchár" - World Master Chef, ďalej prezidenta organizácie Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc Miloša Lachkoviča, zasadol do nej aj Dima Skaľ – šéfkuchár SOHO Bratislava, špecialista na japonskú kuchyňu, a David Michael Mizon – šéf pekárenského cechu z anglického Manchestru.



Slovenským zástupcom v porote bol Miloš Lachkovič, ktorý je držiteľom titulu World Master Chefs Society. Prestížny titul udeľuje svetová organizácia gastronomických profesionálov.

Nuž a ak sa chcete dozvedieť ako SOŠ služieb a obchodu v Michalovciach obstála na súťaži a kto aké miesto obsadil, tu je podrobný prehľad.

1. miesto
Erik Dický
Hotelová akadémia, Spišská Nová Ves
Chrumkavé kačacie prsia s kuriatkmi v bazalkovom hniezde

2. miesto
Martin Hasaralejko
SOŠO a S, Školská 4 Michalovce
Pečená prepelička/souse-vide/ v bylinkovej kruste, petržlenové pyré, kukuričná polenta, žeruchové pesto, vínová pena, cviklový kaviár

3. miesto
Dominik Sabo
Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta, Trebišov
Jahňacia kotleta s trilógiou z kukurice na tekvicovm pyré s marinovanou shi-take hubou a cesnakovou penou





Komentáre