od Eva Bučková 23.5.2016 o 17:40

Chlebom a šmaľcom by hostí nehostili

Netradičný večer tradičnej zemplínskej chuti– tak znela téma praktickej maturitnej skúšky jednej z tried na SOŠ služieb a obchodu v Michalovciach. Mladí maturanti pripravili krásne neskoré popoludnie plné zemplínskych jedál, tradícií, vôní a farieb.



No samozrejme, že svojich hostí, rodičov a učiteľov nehostili žiaci chlebom so šmaľcom. Využili však suroviny zemplínskej kuchyne napríklad pšeno, pohánku, strukoviny, ktoré kedysi bežne používali naše babičky a prababičky. Z nich pripravili všakovaké dobroty, ktoré zodpovedajú súčasným trendom modernej gastronómie.



Súčasťou skúšky bola aj priama prezentácia prípravy jedál pred očami hostí.



Študenti pripravili lahodné studené a teplé jedlá, dezerty, múčniky, studené a teplé nápoje .



Maturitná skúška sa niesla pod taktovkou a odbornou garanciou Miroslava Gumana, bývalého žiaka spomínanej školy, ktorý v súčasnosti pracuje ako kuchár v jednej špičkovej reštaurácii v Košiciach. Práve on poradil svojim zverencom podávať k bielej rybe netradičnú prílohu – pšeno.



Takmer 9 mesiacov sa študenti dôkladne pripravovali na túto záverečnú praktickú skúšku, čo aj bolo vidieť a cítiť počas celého večera. Krásne pripravené a odprezentované jedlá, vynikajúca obsluha, úslužnosť, radosť z dobre vykonanej práce.


Komentáre