od 8.10.2012 o 08:30

Ako si doma pripraviť dobrú kávu? Časť štvrtá – Džezva

Tento rok som bol na dovolenke v Turecku. Tak mi napadlo, že by sme si mohli priblížiť prípravu kávy v džezve. Ide o najstarší spôsob prípravy kávy. Pokiaľ sa aj vy považujete za milovníkov tureckej kávy tak Vám odporúčam, aby ste určite vyskúšali prípravu kávy v džezve. Ide o to, že pravá turecká káva nie je tá zalievaná , ktorú Vám pripravujú v kaviarňach pod názvom turecká káva. Príprava pravej tureckej kávy v džezve je trocha zložitejšia. Nájdu sa už aj kaviarne v ktorých takúto kávu pripravujú. V Michalovciach je zatiaľ len jedna.



Takýto spôsob prípravy používajú v Grécku, a vo všetkých arabských krajinách, v Indii, na Balkáne. Káva sa pripravuje v džezve na ohni alebo v horúcom piesku. Väčšinou sa na prípravu používajú zmesi Arabik s Robustou. Robusta vytvára na povrchu lepšiu krému. V niektorých krajinách sa používa aj čistá Arabika.

Tureckú kávu môžeme pripravovať aj s pridaním cukru, rôznych sirupov, alkoholom, kardamónom, vanilkou, kakaom, čokoládou atď. Moja najobľúbenejšia je s pridaním cukru, karadamónu a kakaa. Takže pri príprave môžeme experimentovať. Hrúbka mletia na tureckú kávu je jemná, to znamená ako hladká múka.

Môžeme sa pustiť do prípravy:
1- Nadávkujeme 2 lyžičky jemne namletej kávy do džezvy a pridáme rôzne ingrediencie podľa našej chuti.



Dnes pridám do džezvy cukor, kardamón a kakao.







Prilejeme vodu a premiešame. Pokiaľ máme väčšiu džezvu tak pridáme viac kávy. Ale všetko záleží na chuti. Platí to, že čím viac kávy pridáme, tým je káva silnejšia. Ja si zvyknem dávať 14-15g kávy.





2- Kávu v džezve začneme pomaly ohrievať. Ak nemáme doma platňu s horúcim pieskom, môžeme ju pripravovať aj na plynovom sporáku na malom plameni. Pri zahrievaní nám začne pomaly stúpať krásna hustá pena. Hovorí sa tomu, že začína kypieť. V tej chvíli dosahuje káva teplotu asi tak 97 °C.



3- Dávame pozor aby nám káva neprekypela. Vo chvíli keď penu máme celkom hore, tak džezvu s kávou na chvíľu stiahneme z plameňa. Po chvíľke džezvu zasa postavíme na plameň a zahrievame, kým nezačne opäť kypieť. Tento postup opakujeme tri krát.



4- Potom servírujeme do malých zohriatých šálok. Ak máme doma tradičný turecký servis tak potom môžeme skúsiť to servírovať v ňom. Aspoň na chvíľku sa budete cítiť ako niekde v Turecku.





Ak si budete objednávať v kaviarni tureckú kávu, tak si spomeňte na to, či je to pravá turecká káva pripravovaná v džezve, alebo ide o zalievanú kávu, ktorú vo väčšine nazývajú turecká. Prajem veľa zábavy v príprave a skúšaní rôznych chuťových variácií.



autor: Miroslav Škorvánek, Profesionálny barman a certifikovaný barista SCAE


Komentáre