od nazempline.sk 15.7.2012 o 07:20

Ako si doma pripraviť dobrú kávu? Aeropress - časť tretia

Pre mnoho ľudí je príprava kávy hrou a zábavou. Dnes som sa trochu pohral z ďalším prístrojom na prípravu kávy. Predstavujem Vám Aeropress. Táto metóda u nás zatiaľ nieveľmi známa. Ale určite stojí za to ju vyskúšať. Príprava je veľmi jednoduchá a zábavná.



Za vynálezom Aeropressu stojí pán Alan Adler z americkej spoločnosti Aerobie. Ten v roku 2005 prišiel na trh s patentom, pomocou ktorého je možné takmer kdekoľvek si pripraviť vysoko kvalitnú kávu.



Aeropress je vyrobený z tvrdého plastu, je prakticky nerozbitný, ľahký, nenáročný na údržbu, cenovo dostupný a preto si ho môžeme brať so sebou na cesty a výlety. Cena sa pohybuje okolo 30€.



Aeropress sa skladá z plastového valca, piestu, sitka v ktorom sa mení papierový filter. Potom je k tomu pribalené miešatko, odmerka na kávu a lievik.



Káva z Aeropressu je niečo medzi kávou z French pressu a Vakuum potu. Má plnšie telo a silnejšiu chuť. Príprava tu trvá do 1. minúty , takže sa do výsledného nápoja nestihne vyextrahovať príliš veľa kofeínu, preto táto káva je vhodná aj pre tých ktorí si doprajú za deň aj niekoľko šálok kávy.



Vďaka špeciálnemu systému vákuových filtrov neprichádza káva do kontaktu s ničím iným než vodou, a preto je zachovaná pôvodná chuť a vôňa.


Tak teda príprava:


1- Piest nasadíme do valca a postavíme ako na obrázku. Do Aeropressu si nasypeme zomletú kávu zhruba okolo 17g. Hrúbka mletia asi ako na Moka express. Kávu zalejeme horúcou vodou, pozor nie vriacou. Kávu premiešame miešatkom. Papierový filter si opláchneme pod horúcou vodou ,aby sme sa zbavili papierovej chute a následne ho vložíme do sitka.



2- Sitko s filtrom nasadíme na valec a uzamkneme. Následne celý prístroj otočíme a postavíme na pripravený hrnček alebo šálku.



3- Začneme pomaly stláčať piest smerom dole a vytvoreným tlakom začína extrakcia kávy.



4- A môžeme servírovať.




Rady na záver. Hrúbka , gramáž a množstvo vody nie sú striktne dané ,všetko závisí od chuti jednotlivca ,ktorý si kávu bude pripravovať. Takže si to môže následne meniť.



Ešte je jeden spôsob prípravy na tomto prístroji. Len tak v skratke : Sitko s filtrom nasadíme na valec, ktorý následne postavíme na hrnček. Do valca pridáme kávu , ktorú zalejeme a na valec nasadíme piest. Začneme tlačiť piest smerom dole a tým začne extrakcia kávy. Môžeme servírovať.



Je to vlastne otočené opačne oproti prvej metóde. Ja mam radšej prvú popísanú prípravu. Ale ako som povedal, je to hra a zábava. Tak prajem veľa zdaru pri skúšaní. Určite to stojí za to.

autor: Miroslav Škorvánek, Profesionálny barman a certifikovaný barista SCAE


Komentáre