od 27.5.2012 o 10:00

Ako si doma pripraviť dobrú kávu? II.

Dnes tu máme ďalšiu časť z alternatívnych metód prípravy kávy. Kávu si budeme pripravovať vo French pressi. Táto metóda patrí medzi tie najjednoduchšie. French press zoženiete v hociktorom obchodnom centre za pár €. Samozrejme, že cena sa líši od výrobcu a použitého materiálu.



Môžeme sa pustiť do prípravy:
1- Do french pressu si nasypeme zomletú kávu, zhruba do jednej tretiny výšky, platí to aj pri iných veľkostiach french pressu. Pokiaľ chceme slabšiu kávu tak uberieme z množstva kávy.



Ja sa zvyknem riadiť pravidlom , že na 250 ml vody dávam 15 – 18 g kávy. Potom kávu zalejeme horúcou vodou tak, aby voda premiešala všetku kávu. Určite nezalievame vriacou vodou. Ideálna je voda o teplote 92 – 96 °C.



2- Kávu necháme extrahovať asi tak 1 minútu pri odkrytom vrchnáku.





3 - Po minúte kávu premiešame dreveným špachtľou a necháme ďalej extrahovať ešte 3 minúty.





4 - Keď prejdú tri minúty extrakcie nasadíme na french press vrchnák na ktorom je sitko s piestom. Piest stlačíme smerom dole, tým oddelíme kávový výluh od kávového sedimentu.





5 - Kávu ihneď servírujeme do predhriatých šálok. Zvyšnú kávu, ktorú hneď nebudeme konzumovať, určite nenechávame vo french pressi. Prelejeme si ju do inej nádoby alebo do termosky, kde si káva udrží teplotu a môžeme si ju dať neskôr. Ak by sme ju nechali naďalej vo french pressi, do kávy by sa vyluhovávali triesloviny , veľa kofeínu a iné škodlivé látky, ktoré by nám zhoršili aj chuť kávy.



Akú kávu použiť a s akou hrúbkou mletia?

Najlepšie je použiť jednodruhové čerstvé kávy, ktoré sa dajú kúpiť vo vybraných obchodoch. V Michalovciach ju majú v jednom z obchodov v OC Zemplín. Samozrejmosťou je, že Vám kávu aj zomelú, ak nemáte doma mlynček na kávu, ale treba povedať na akú hrúbku si prosíte kávu zomlieť. V tomto prípade je dôležité, aby mletie bolo hrubé, niečo ako cukor- kryštál. Pri takejto príprave niektoré kávy vyniknú viac ako pri iných druhoch príprav.



Prvé zmienky o french pressi pochádzajú z roku okolo 1850. Vynašli ho vo Francúzku. Neskôr vylepšenú variantu v kombinácii kovu a skla vymyslel talian Attilio Calimani v roku 1929.



Tak dúfam, že som Vás inšpiroval k takejto príprave kávy, a že ju vyskúšate aj sami doma. Určite to stojí za to. Ja tento spôsob prípravy využívam, ak mám návštevu a potrebujem pripraviť viac káv naraz, alebo ak idem niekam na výlet tak takúto kávu si pripravím do termosky.

autor: Miroslav Škorvánek, profesionálny barista
foto: Miroslav Škorvánek


Komentáre