od 14.5.2012 o 07:50

Ako si doma pripraviť dobrú kávu?

V tejto časti by som vám chcel popísať a ukázať ako si doma pripraviť dobrú kávu v kávovare Moka express.



Princíp fungovania kávovaru je, že pri ohrievaní vody v spodnej časti vzniká tlak a tým tlačí vodu zo spodnej nádoby cez kávu, ktorá je v strednom sitku do hornej časti nádobky, z ktorej sa potom káva podáva. Káva z Moka expressu sa najviac približuje svojou kvalitou k espressu.

Taliani považujú moku za plnohodnotnú náhradu espressa. Určite sú tam isté odlišnosti. Na moku sa používa hrubšie namletá káva. Káva sa do filtra neutláča ako pri espresse. Moka tiež nemá krému ako espresso, avšak firma Bialetti vynašla systém nazvaný Brikka, ktorý dokáže spraviť cremu aj na moka káve.

Môžeme sa pustiť do prípravy:
1- Do spodnej nádobky si nalejeme studenú vodu. Najlepšie je filtrovaná voda. Ja osobne používam kanvicu na filtrovanie vody. Vodu dávkujeme pod poistný ventil, ktorý je na strane nádoby.





2- Stredné sitko naplníme celé kávou, ktorá je hrubšie namletá. Kávu neutláčame. Kávu je lepšie použiť zrnkovú, ktorú si tesne pred prípravou namelieme. Ale dá sa kúpiť už aj namletá, kde na obale kávy je vyznačené na akú prípravu je káva určená. K tejto príprave by mal byť vyobrazený symbol kávovaru. Je to len kvôli hrúbke mletia. Stále platí pravidlo či už máme moku pre 3 šálky alebo pre 6 šálok voda siaha stále pod poistný ventil a sitko plné kávy ktorú neutláčame.





3- Kávovar po nadávkovaní kávou zašraubujeme a môžeme ho dať variť na sporák.



4- Varíme na strednom plameni. Ak uvidíme, že káva vyteká do vrchnej časti kávovaru, po chvíľke kávovar odstavíme z plameňa. Ak by sme ho nechali naďalej na sporáku, môže nám spáliť tesnenie, ktoré je v strednej časti kávovaru. Takéto tesnenie sa dá kúpiť ako náhradný diel. Ak zasa necháme kávovar na veľkom plameni, voda rýchlo zovrie a môže nám spáliť kávu, ktorá bude veľmi horká. Treba nájsť súhru medzi teplotou a časom. Pri príprave sa snažíme byť stále prítomný.





5- Káva je hotová a môžeme ju servírovať, do predhriatých šálok. Po skončení nemusíme kávovar hneď umývať, skôr sa dostane aróma kávy do kávovaru. Umývame len čistou vodou, určite nepoužívame žiadne agresívne prostriedky. Tento kávovar nám vydrží celé roky, akurát je treba po čase vymeniť tesnenie.



Tento dokonalý vynález (kávovar) prvýkrát predstavil v roku 1933 pán Bialetti. Po ňom potom pomenovali celú firmu, ktorá dodnes tieto kávovary vyrába a patrí k tým najlepším. Kávovar sa stále vyrába z hliníku, aj keď sú aj kávovary ktorých vrchná časť môže byť z porcelánu. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach a tvaroch. Mal byť alternatívou k espressu, na ktoré sa chodievalo do kaviarní, vďaka tomu sa dala pripraviť podobná káva aj doma. Kávovar Moka express sa stal symbolom Talianska, čo potvrdil aj prieskum, ktorý ukázal že 90% talianov má minimálne jeden takýto kávovar doma.

Ja sám ho používam doma a varím si v ňom ráno kávu na naštartovanie do dňa. Tak dúfam, že som vás inšpiroval k takejto príprave kávy a že moka express kávovary už nebudú len ako výstavný kus na poličke v kuchyni, ale že sa stanú aj vašou súčasťou ranného kávového rituálu. Je výbornou alternatívou espressa, je lacný, jednoduchý na používanie a údržbu. A samozrejme varí dobrú kávu.

autor: Miroslav Škorvánek, profesionálny barista
foto: Miroslav Škorvánek


Komentáre